Translate

Yoğurt Nasıl Mayalanır
Evde Sert Yoğurt Nasıl Yapılır?
Doğal ev yoğurdunun faydalarını bilirsiniz.Doğal süt alıp evde yoğurt mayalarız.Çoğunlukla yoğurdun sert olmadığından şikayet ederiz.Peki ev yoğurdu nasıl mayalanır.Taş gibi sert yoğurt nasıl yapılır?Yoğurt neden cıvık olur?

Yoğurdun cıvık ve sulu olmasının sebebi maya yapılan kabı ve ortam sıcaklığı ile ilgilidir.Özellikle yaz aylarında mayalanma sonrası yoğurdu sarıp sarmalamak yoğurdun tutunmamasına neden olur.Aşırı sıcaklık yoğurt içindeki mayayı üretmeyeceğinden yoğurt tutmaz veya çok az kısmı tutar.Bunun dışında maya yapılan sütün cinside yoğurdun sertliğini etkilemektedir.Sert yoğurt için manda veya koyu sütü tercih edilmelidir.Keçi ve inek sütü suludur.Çünkü keçi sütü ve inek sütü diğer koyun ve manda sütüne göre daha az yağlıdır.
Ev yoğurdu mayalayanlar yoğurdun çabuk ekşidiğinden de şikayet ederler.Yoğurdun ekşimesi yukarıda anlatılan hususlarla da alakalıdır.Yoğurt sulu ve cıvık olursa çabuk ekşimektedir.Daha dayanıklı yoğurt için süt seçimine ve mayalanma sürecine gerek özen gösterilmelidir.Sulu yoğurt içinde ekşimeye yol açan bakteriler çabuk üremektedir.Peki bunun önüne nasıl geçebiliriz.Yoğurt ekşimesini tamamen durduramayız fakat ekşime süresini uzatabiliriz.Bunun için maya tutan yoğurt içine tuz ekleyebiliriz.İşte sert yoğurt mayalama tarifi;

*1 litre organik manda sütü veya koyun sütü
*Maya için 1,5 yemek kaşık sert yoğurt(sulu olmasın)

*1 tane kesme şeker(daha hızlı mayalanmasını sağlar)
*1 fiske tuz(ekşimeyi engelleyecek)

Yoğurt Nasıl Mayalanır?
Sütü tencereye alın  ve orta ateş ayarında tencere kapağı açık şekilde piirin.Sütün yanmamasına dikkat edin.Mümkünse ocak başında bekleyin.İlk kaynama sonunda ocak ayarını kısın.Sonra on dakika kısık ateşte pişirin.Süre sonunda ocak altını kapatın ve sütün ılık duruma gelmesini bekleyin.Ilık duruma gelince yoğurdu şekeri ve tuzu ekleyip karıştırın.Tencere kapağını kapatın.Tülbent bez ile sarıp,6 saat ılık ortamda bekletin.

hakkımda sibel özer

Mutfağımdan gelen mis kokulu yemekleri ve yemek tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply