Translate

kozunak

Kozanak Nedir?

Paskalya, Hıristiyan inancında Hazreti İsa'nın yeniden doğuşunu temsil eder. Hristiyanlarda bu mutlu gün bayram olarak kutlanır.Doğu Hıristiyanlarında bu bayrama özel paskalya çöreği pişirilir.İnanışa göre paskalya çöreği ortasına kırmızı boyanmış bir yumurta koyulur.Bu yumurta dünyayı evreni temsil eder. Kırmızı renk ise Hz.İsa'nın kan rengini simgelemektedir.Balkan mutfak kültüründe paskalya çöreğine kozanak denir.Bazı kaynaklarda ve bazı yörelerde kozunak olarak  da adlandırılır.Paskalya çöreğinde hamur saç örgüsü şeklinde kalınca örülür.Saç örgüsü elde etmek için üç tane uzunca hamur yan yana koyulur.Hamurun üç uç  tarafları birleştirilir,sarkan parçalar saç örer gibi örülür. Örme işlemi bittikten sonra alt kısmı da uçlarından birleştirilir.Bu üç örgü hamur aynı zamanda (Baba-oğul-kutsal ruh) temsilidir.
Kozanak tarifi(paskalya çöreği) malzemeleri
*Yarım paket yaş maya
*2 çay bardağı ılık süt 
*yeterince un
*4 tane yumurta
(yumurtalardan birinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılır)

*250 gram tereyağı 
*2 çay bardağı şeker 
*1 tatlı kaşığı tuz 
*1 tatlı kaşığı mahlep
*3 parça nohut iriliğinde damla sakızı
( Damla sakızı dövülerek içine konulur.)
 yarım su bardağı çiğ badem
kozanak örmek

Kozanak yapılışı(Paskalya çöreği )
1.Mayayı ılık su içerisinde eritin 
2.10 dakika köpürmesi için bekletin
3.Bir kilogram unu yoğurma kabına alın. 
4.Unun orta kısmını havuz şeklinde açın.
5. Havuzun içine 3 tane yumurta, bir yumurtanın beyazı ,tereyağı, şeker, tuz mahlep ve Damla sakızını koyun.
6.Kenarlarından karıştırarak elinize yapışmayacak esnek bir hamur elde edin.
7.Gerekirse hamura un ekleyin.
8.Hamuru kapalı bir kap içerisine koyun.
9.Ilık bir yerde mayalanması için bekletin.
10.Hamur iki katına çıkınca hamuru 6 eş parçaya ayırıp her parçayı mutfak tezgahı üzerinde ileri geri yaparak şeklinde hamur yapın.
11.Saç örgüsü için gerekli olan 3 adet uzunca hamur elde edin.
12.Tepsiyi yağlayın hamuru saç örgüsü gibi uç kısımlarını birleştirin.
13.Örgü hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirin.
14.Tepsi içinde de yarım saat kadar kabarması için bekleyin.
15.Üzerine badem kırıkları yerleştirin.
16.170 derece ayarında hamuru pişirin.


hakkımda sibel özer

Mutfağımdan gelen mis kokulu yemekleri ve yemek tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply