Translate


Kara Lahana Sarması

Kara Lahana Dolması 

Karadeniz kara lahana dolması lezzetli sarmalar arasında yer alır.Kara lahana dolması için öncelikle karalahana yaprakları kaynar suda haşlanır.İç malzeme hazırlanarak lahanalar sarılır.Pişirmek için tencere tabanına lahananın ayıklanan yaprakları ve sağlam yapraklardan 3-4 yaprak konur.Sarmalara lezzet vermek için 2-3 kemikli et yerleştirilebilir.Sonra sarmalar üzerine dizilir.Tencereyi kapatmak için tencere genişliğine göre yayvan tabak kullanılır.

Kara Lahana Dolması Malzemeleri
*2 demet kara lahana
*500 gram kıyma
*1 tane domates
*1 çay bardak bulgur-pilavlık olsun.

*1 çay bardak pirinç-pilavlık olsun.
*1 tane kuru soğan
*1/2 çay kaşık karabiber
*1 çay kaşık tuz
*1/2 çay kaşık kuru nane
*1/2 çay kaşık yeni bahar-içine çok yakışıyor mutlaka ekleyin.
*Çeyrek bağ maydanoz
Kara Lahana Dolması Yapılışı
Karalahanaları 20 dakika süre ile kaynar suda haşladım.Haşladıktan sonra sudan alıp süzdüm.İç malzemelerden kıyma,bulgur ve pilavı karıştırdım.Üzerine soğanı çok ince doğradım.Domatesi de ince doğrayıp ekledim.Baharatlardan yeni bahar,karabiber ve kuru naneyi ekledim.Maydanozu çok ince doğrayıp iç harca ekledim.İç malzemenin özdeş olması malzemeleri harman ettim.Haşlayıp soğuyan kara lahanaların damar kısımlarını bıçak yardımı ile aldım.Geniş kısımlarına iç malzemeden koydum.Rulo yapar gibi sıkıca sardım.Sardığım kara lahana sarmalarını tencereye güzel bir şekilde dizdim.Sarmaların hizasına gelecek şekilde tencere içine sıcak  su döktüm.Üzeri için 1 yemek kaşık tere yağını tavada erittim.Eriyen tere yağına bir yemek kaşık salça ekleyip sos yaptım.Bu sosu tencere içine gezdirerek döktüm.Yayvan tabağı kapak yaptım üzerine kapattım.Ocağı kısık ayara getirerek pişirdim.Pişme kontrolü için içindeki kıymanın ve pirinçlerin pişip pişmediğini kontrol ettim.Pirinçlerin piştiğini görünce ocak altını kapattım.Kara lahana dolması tarifi anlattım.Afiyet Olsun arkadaşlar...

Kara Lahana Faydaları
C vitamini açasından zengin olan kara lahana A-B-E vitaminlerini de bünyesinde barındırır.Kükürt,potasyum,magnezyum ve demir içeriği ile vücudun dirençli kalmasını sağlar.Yorgunluğu alarak zinde olmayı sağlar.Boşaltım sorunlarına iyi gelerek özellikle bağırsak  parazitlerinin dökülmesinde fayda sağlamaktadır.Güçlü idrar söktürücüler arasında yer alır.

*Zeytin yağlı lahana sarması tarifi için tıklayınız.

*Lahana çorbası tarifi için tıklayınız.

*Mor lahana turşusu tarifi için tıklayınız.

*Karışık turşu ve lahana turşusu tarifi için tıklayınız.

hakkımda sibel özer

Mutfağımdan gelen mis kokulu yemekleri ve yemek tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply