Translate

haşhaşlı çörekler

Kolay Haşhaşlı Çörek Tarifi

Haşhaşlı çörek Amasya şehrinde daha yaygın yapılan lezzetli çörektir.Güzel haşhaşlı çörek için çörek içinde maya kullanılmalıdır.Çörek hamuru yoğrulduktan sonra maya tutması için 30 dakika sıcak ortamda bekletilmelidir.Fırına vermeden önce de fırın tepsisinde mayalandırarak çöreğin puf puf olması sağlanır.



Kolay Haşhaşlı Çörek Tarifi Malzemeleri

*2 çay bardak ılık süt
* 2 yemek kaşık şeker
*3 yemek kaşık sıvı yağ
*2 tatlı kaşık maya
*2 tatlı kaşık tuz
*4,5 ve 5 su bardak aralığında un



İç Malzemeler
*2 yemek kaşık eritilmiş tereyağı
*1,5 yemek kaşık sıvı yağ
*yarım su bardak ezilmiş haşhaş
*Üzerine sürmek için 1 tane yumurtanın sarısı
*Üzerine sürmek için 1 1 tatlı kaşık pekmez

Kolay Haşhaşlı Çörek Tarifi Yapılışı

Yoğurma kabı içinde süt ve suyu karıştıralım.Üzerine maya ve şeker ekleyelim.Yaklaşık 10 dakika mayanın erimesi için bekleyelim.Kalan malzemelerden unu az az ekleyip hamuru yoğuralım.Hamurun yumuşak olmasını sağlayalım.Yoğurduğumuz hamuru sıcak oda ortamında 30 dakika maya tutması için bekletelim.Hamur açma tezgahına un serpelim.Elimize çok az sıvı yağ damlatarak hamuru büyükçe açalım.Tere yağını eritelim.Eriyen tere yağını haşhaş ile karıştıralım.Haşhaşlı karışımı hamurun her bölümüne gelecek şekilde sürelim.Sonra hamuru 4 eşit parça olacak şekilde keselim.Hamurları üst üste koyalım.Sonra el yardımı ile tek parça halinde açalım.Açtığımız her parçayı boyuna doğru 4 parça halinde keselim.Her 4 parçayı da 3 e keserek her birini burma yapalım.Hazırladığımız burmaları fırın tepsisine dizelim.Üzeri için yumurta sarısını ve pekmezi karıştırarak üzerilerine sürelim.Fırın tepsisine tereyağı sürelim.Fırını ısıtalım.Fırını ısıtma aşamasında da hamurların kabarmasını sağlayalım.Yüz seksen derece ayarlı fırında üzerileri kızarık oluncaya kadar pişirelim.Afiyet Olsun.

Haşhaşın Faydaları:Haşhaşın cevize benzer tadı vardır.Haşhaş yağı çeşitli yemekler içinde çeşni olarak kullanılmaktadır.Haşhaş yağ asitleri ve mineraller açısından zengindir.Haşhaşın yararları şunlardır;
*Kanın damarlarda akışını hızlandırır.
*Uykusuzluğa iyi gelir.
*Kemiklere güç verir.
*Beyin sağlığına iyi gelir.
*Kalbin işlevselliğini arttırır.
*Ağız yaralarına iyi gelir.
*Ülser rahatsızlığında önleyici etkiye sahiptir.
*Asabiyet rahatsızlıklarında yatıştırıcı özelliğe sahiptir.
*Kansere karışı korur.

hakkımda sibel özer

Mutfağımdan gelen mis kokulu yemekleri ve yemek tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply