Translate



Cantık Tarifi

Cantık Tarifi ve Cantığın Hikayesi

Maya ılık su içerisinde çözülür un yoğurma kabına alınır.Unun ortası açılır çözülen mayalı su yağ ve tuz eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.Elde edilen hamurun üstü nemli bez ile kapatılır.Bir saat kabarması için beklenir.Hamur kabarırken cantık üzerinde kullanılacak malzemelerin hazırlanmasına geçilir.Soğan ve domates ince kıyılır kıyma ve baharat ile karıştırılır.Hamurdan mandalina iriliğinde parçalar koparılıp tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlar unlu tezgahta bekletilir.Orta kısmı el yardımı ile bastırılarak hazırlanan iç harçtan koyulur.İç harç koyulduktan sonra da yarım saat dinlendirilir.Fırın 200 dereceye ayarlanır ve fırın içerisinde 20 dakika pişirilir. 

Cantık malzemeleri:10 gram yaş maya,2 çay bardağı ılık su,6 çay bardağı un,1 yemek kaşığı zeytinyağı hamur malzemeleridir. 
Cantık üzerinde kullanılan malzemeler:1 tane kuru soğan,2 tane domates,300 gram koyun kıyması,bir çay kaşığı kırmızıbiber,çay kaşığı ucu ile tuz yarım çay kaşığı karabiber kullanılır. 
cantık hamuru hazırlanışı

Cantık hikayesi:Cantık Bursa şehrine özgü hamur işidir. Cantık Bursa'ya Bulgaristan göçmenleri tarafından getirilmiştir.Anavatanı Bulgaristan'ın Filibe şehridir.Bulgaristan mutfak kültüründe cantık kıymalı,patatesli ve peynirli olarak yapılır.Bulgaristan'da aynı zamanda ekmek olarak kullanılmaktadır.Cantık, Sırp-Bulgar savaşları sırasında(1885) yılında ilk kez yapılmıştır.Bulgar askerlerinin cephede pratik yemek ihtiyaçlarını karşılamak için hamur üzerine kıymalı et eklenerek kumanya hazırlatılmıştır.Bulgaristan'da farklı versiyonlar ile yapılan cantık aynı zamanda askeri yemek olması sebebi ile kutsal görülmektedir.Çanakkale savaşlarında üzüm ve hoşaf bizim için derin manalar taşıdığı gibi Bulgar mutfak kültüründe cantığın yeri özeldir.

hakkımda sibel özer

Mutfağımdan gelen mis kokulu yemekleri ve yemek tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply