Translate

Hasan Paşa Köftesi

Hasan Paşa Köfte

Hasan Paşa köfte, Osmanlı mutfağı yemekleri arasında yer alır.Hasan Paşa köftesi Osmanlı döneminde komutanlık ve çeşitli görevler üstlenmiş  yemek yemeğe meraklı namıdeğer  Tiryaki Hasan Paşa'dan almıştır.Tiryaki Hasan Paşa, 1530 yılında doğmuş  ve 1611 yılında Budin Budapeşte'de vefat etmiştir.Sultan II.Murat'ın şehzadeliğinde lala olarak görev almıştır.Sultan Murat'ın tahta çıkması ile kısa sürede beylerbeyliğine yükselerek Zigetvar Beylerbeyi olmuştur.Kahveye ve yemeğe düşkün olan Hasan Paşaya,Tiryaki lakabı takılmıştır.Hasan Paşanın Macaristan Zigetvar eyaletinde köfte üzerine püre eklenerek yapılan yemeği  severek yemesi ve sık sık yemek mekanına ziyarette bulunması ile dönemin mekan sahibi tarafından Hasan Paşa köftesi olarak isimlendirilmesine sebep olmuştur.Köfte o günlerden bugüne lezzetini ve geleneğini koruyarak sürdürmektedir...

Hasan Paşa Köfte İçin Malzemeler

*500 gram kıyma
*2 tane kuru soğan
*1 diş sarımsak
*1 tane yumurta
*yarım su bardak galeta unu
*1 çay kaşık karabiber
*1 çay kaşık kimyon 
*1çay kaşık kekik

Hasan Paşa Köftesi Püresi Malzemeleri
*2 tatlı kaşık tereyağı
*3 tane patates
*1 fincan süt
*200 gram kaşar peyniri rendesi
Hasan Paşa Köftesi Üzerinde Kullanılan Malzemeler
*3 çay bardak sıcak su
*1 yemek kaşık tereyağı
*2 yemek kaşık salça

Hasan Paşa Köfte Tarifi Yapılışı

Patatesler ince soyularak biraz büyükçe doğranır.Doğran patatesler tencereye alınır.Üzerine 4,5 su bardak su eklenerek haşlanır.Patatesler haşlanırken köfte yapımına geçilir.Köfte malzemelerinden kıyma,rendelenmiş soğan,yumurta,galeta unu,karabiber,kimyon ve kekik bir kabın içinde yoğrularak köfte tapları yapılır.Köfte topları orta kısmı el yardımı ile açılarak çukur oluşturulur.Çukur köfteler yağlanmış bor cam içinde 180 derece ayarlı fırında pişirilir.Köfteler fırında pişerken haşlanmış patatesler kaşık yardımı ile ezilir.Üzerine tereyağı süt ve kaşar rendesi eklenerek patates püresi yapılır.Püreler pişen köftelerin çukur kısımlarına pay edilir.Salça ve tereyağı ve sıcak su karıştırılır.Pürelere temas etmeyecek şekilde bor cam içine dökülür.Pürelerin üzerine kalan kaşar peynirinden azar miktarda konularak fırına sürülür çok kısa süre sonra heme fırından alınır.Afiyet Olsun


hakkımda sibel özer

Mutfağımdan gelen mis kokulu yemekleri ve yemek tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply