Translate

Hamsi Bugulama

  Dikkat Lezzeti Bağımlılık Yapabilir:Fırında Hamsi Buğulama

  Fırında hamsi buğulama nefis yemek tarifleri arasında yer alır.Buğulama genellikle hamsi balığını yağda kızartılmasını tercih etmeyenler tarafından tercih edilen kızartmaya göre daha hafif lezzettir.Fırında hamsi buğulama yapılışında balığın keskin kokusunu en aza indirmek için üzerinde patates ve limon  tepsi tabanında ise bir tutam maydanoz kullanılmalıdır.Patates ve limon buğulama olacak balığa aroma vererek lezzetini de arttırır.Buğulama yemeğinin lezzetini etkileyen diğer malzeme ise yemek içerisinde kullanılan yağdır.Yöresel araştırmalara göre Karadeniz bölgesinde  hamsi balık buğulama içinde yöreye özgü Trabzon tereyağı kullanılmaktadır.Yemeğin lezzetini etkileyen diğer faktör ise hamsi balığının tazeliğidir.Tüm balık türlerinde olduğu gibi taze balık  görüntüsü ile eti sıkı,elastik ve sert olmalıdır.Taze balığın karın kısmı ne şişkin nede yapışık durumda olur.Parlayan pulları derisine yapışmış olmalıdır.Gözleri canlı,görüntüsü diri özellikle solungaç kısmı kırmızı olmalıdır.


 Fırında Hamsi Buğulama Malzemeleri

 Bir kilogram hamsi balığı için üç tane patates,iki tane soğan,bir tutam maydanoz,bir tutam maydanoz,bir tane limon ,2 yemek kaşık Trabzon tereyağı,bir çay kaşık karabiber,bir çay kaşık pul biber,tuz ve su kullanılır.
Fırın ısısının eşit dağılımı için pişirmek aracı olarak davul fırın tercih edilmelidir.
hamsı buğlama

 Fırında Hamsi Buğulama Tarifi

  Fırında hamsi yapılışına hamsi balıklarının temizlenip yıkanması ile başlanır.Balıkların etinin dağılmaması için balıklar soğuk su ile yıkanmalıdır.Yıkanan balıkların suyunun süzülmesi için balıklar süzgeç içine alınmalıdır.Yıkama işlemi bitince soğanlar dilimler yada yarım ay şeklinde doğranarak pişirme tepsisinin taban kısmına yerleştirilir.Maydanoz temizlenip yıkanarak soğanların üzerine nizami bir şekilde kaplanır.Bir çay kaşık pul biber ve bir çay kaşık karabiber maydanozlar üzerine eşit dağılacak şekilde serpilir.Bu aşamadan sonra hamsi balıkları tepsiye dizilir.Patatesler halka doğranarak balıkların üzeri kapatılır.Limonun kabukları soyulup yuvarlak dilimlenerek patateslerin aralarına yerleştirilir.İki yemek kaşık tereyağı çay kaşık yardımı ile tepsi yüzeyine eşit dağılacak şekilde parçalara ayrılır.Bundan sonra üzerine tuz serpilir.Bir çay bardak su eklenerek iki yüz elli derece ayarlı  davul fırında pişirilir.Hamsi fırında yapılışını ayrıntılı bir şekilde anlattık.Fırında hamsi tarifi deneyeceklere şimdiden kolay gelsin.Afiyet Olsun.



hakkımda sibel özer

Mutfağımdan gelen mis kokulu yemekleri ve yemek tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. Benim de genellikle tercih ettiğim bir durumdur buğulama. Ellerinize sağlık. Kokusu burnuma gelir gibi oldu bir an. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

      Sil