Translate

 Yoğurt Çorbası hikayesi
Nefis Naneli Yoğurt Çorbası 
Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtıp enerji verecek bol naneli nefis çorba.Yoğurt çorbası adı sütünde yoğurt ile yapılır.Bu leziz çorbanın yapılışını anlatmadan önce Yoğurt çorbasının hikayesi ile ilgili bilgiler verelim.

Yoğurt çorbası ilk olarak Bursa'nın yörük köylerinde ortaya çıkmıştır.Osmanlı araştırmalarına göre 1325 yılında Bursa'nın Osmanlı yönetimine geçmesi ile yörükler,Keles,Orhaneli,Büyük Orhan ve Harmancık ilçelerine yerleşirler.Geçim kaynakları hayvancılıktır.Yörükler hayvanlarını ilçelerin dağlarında otlatırlar.Otlatma süresi mevsimsel olarak değişir.Özellikle ilkbahar ,yaz ve sonbahar mevsimi merada geçer.Küçükbaş hayvancılık geçim kaynaklarıdır.Hayvanlarında elde ettikleri süt,peynir ve yoğurdu satarak geçimlerini sağlarlar.Bugün hala bu gelenek değişmeden devam ettirilmektedir.Yoğurt çorbası ilk olarak yörükler tarafından sütün ziyan olmaması için peynir,tereyağı ve yoğurda alternatif olarak yapılmıştır.Merada sütün saklanması ve değerlendirilmesi üzerine formül arayışlarına giren yörükler yoğurt çorbasını bulurlar.Yoğurt çorbası üzerine tereyağı eriterek merada bolca  bulunan naneyi çorba üzerine serpiştirir böylece ortaya lezzetli yoğurt çorbası çıkar...
Yoğurt Çorbası Malzemeleri
*1 yemek kaşık tereyağı
*1 tatlı kaşık nane
*1 tatlı kaşık kırmızı pul biber
*1 çay bardak pirinç
Yoğurt Çorbası Terbiyesi Malzemeleri
*1 kase yoğurt
*1 tane yumurta
*1 yemek kaşık un
Pirinci  tencereye alıp yarım saat haşlayalım.Haşlama sonrası terbiye hazırlayın.Yumurta,yoğurt  ve unu karıştıralım,karıştırırken iyice çırpalım.Karışımın içine 1 su bardak su ekleyin.Karıştırmaya devam edelim.Haşlanan pirincin sıcak suyundan yapmış olduğunuz terbiyenin içine yavaş yavaş ekleyelim.Kesilmemesi için az az ekleyelim.Sonra terbiyenin tamamını pirinç içine dökelim.15-20 dakika aralığında karıştırarak kaynatalım.Bir tava içinde tere yağını eritelim.Baharatlardan kırmızı biber ve naneyi  tava içine alalım.Hafif pişirelim.Porselen çorba tabağını hazırlayalım.Çorbayı tabağa dökelim.Üzerine tereyağlı kırmızı biberli naneyi ekleyelim.Yoğurt çorbası hazır.Afiyet Olsun.



hakkımda sibel özer

Mutfağımdan gelen mis kokulu yemekleri ve yemek tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Leave a Reply